Skip to main content
Please wait...

Obilježena 30. godišnjica od ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih trojice učenika

Delegacija Kantona Sarajevo, kao i brojne druge delegacije, te predstavnici institucija i udruženja danas su na Trgu ZAVNOBIH-a kod broja 18, na prigodan način obilježili 30. godišnjica od ubistva učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa Mujale, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića.

U ime Kantona Sarajevo prisutnima na obilježavanju godišnjice obratila se ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, koja je podsjetila da je prije 30 godina s položaja Vojske Republike Srpske ispaljena granata koja je u improviziranim prostorijama OŠ “Prvi maj” u toku nastave prekinula živote učiteljice i tri učenika, te teže i lakše ranila još 23 učenika. Kako je dodala, samo nekoliko minuta poslije, sa iste lokacije je ispaljena još jedna granata koja je ubila tri i ranila sedam građana ispred MZ "Jedinstvo" na Trgu nezavisnosti.

„Svirepa ubistva i masakri građana širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nisu bili slučajni i to treba uvijek ponavljati. Jer kako drugačije objasniti ova stravična ubistva koja su se dešavala i tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječje igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, pijaci Markale, Gradskoj tržnici i mnogim drugim mjestima. Kako ih objasniti nego plansko i sistematično ubijanje djece i građana Sarajeva“, navela je ministrica Softić Kadenić.

Kako je podcrtala, da je to prepoznato i u presudama Međunarodnog suda u Hagu.

„Ipak, premalo je osuditi par komandanata i političara samo za patnju svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li i za preko 12 hiljada ubijenih građana i djece, preko 60.000 ranjenih. Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena. Svake godine se sjetimo naših učenika i njihove učiteljice Fatime Gunić i zato smo se danas okupili ovdje, jer ne smijemo i nećemo zaboraviti ove monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti, a ni razumjeti“, navela je ministrica Softić Kadenić, koja je okupljenima zahvalila na dolasku i poručila da ćemo istrajati nad onima koji šire i propagiraju mržnju i netoleranciju.

Osim ministrice Softić Kadenić, u delegaciji KS bili su i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i skupštinski zastupnici Vedrana Vujović i Jasmin Šaljić.