Za čist i sretan grad: Počela proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo

Proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo koja će trajati do 19. juna, počela je danas na području Općine Stari Grad, a početku akcije u Parku prijateljstva na Darivi prisustvovali su premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi KS.


Organizacijom ovogodišnje proljetne akcije čišćenja Vlada Kantona Sarajevo i u aktuelnim otežanim okolnostima epidemije želi napraviti iskorake u cilju stvaranja ljepšeg okruženja za život u Kantonu Sarajevo, a akcija čišćenja i uređenja Kantona je svakako jedna od njih.


U odnosu na prethodne godine, ova akcija će biti organizirana u koordinaciji sa općinama, čime će se postići bolji rezultati, računajući na sinergijski efekat zbog učešća lokalnih zajednica i njihove infrastrukture.


Osim čišćenja i uređenja, vršit će se i uklanjanje napuštenih i neregistrovanih vozila sa javnih površina i parkinga.


Premijer Edin Forto pozvao je vlasnike takvih vozila da ih sami uklone čime će se, osim povećanja sigurnosti, stvoriti i dodatna parking mjesta.


"Ako to ne urade, mi ćemo ih ukloniti, a vlasnici će biti sankcionisani. Želimo grad pretovriti u mnogo čišće mjesto za življenje i ono što je bitno je da ovo dvomjesečno čišćenje, treba da se pretvori u cjelogodišnju aktivnost - da podignemo svijest i da čuvamo naš okoliš", rekao je premijer Forto.


U sklopu akcije čišćenja aktiviran je dežurni Viber broj 062 00 22 44, na koji građani mogu prijavljivati nepropisno odložen otpad kao i pravna i fizička lica koja to rade na javnim površinama.


Pozivamo građane da u naredna dva mjeseca uzmu učešće, te da u skladu sa terminima u vašim naseljima i ličnim angažmanom doprinesete poboljšanju nivoa javne higijene na području Kantona Sarajevo.