Vlada KS: Svi kantonalni organi uprave, institucije i preduzeća obavezni su pridržavati se Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici raspravljala o javnosti i transparentnosti rada organa uprave, ustanova i preduzeća, kojima je osnivač Kanton Sarajevo.

„Identifikovali smo da se veliki broj institucija ne pridržava u potpunosti Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica, čiji je osnivač KS“, istakla je ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić, ovom prilikom.

Sve ministrice i ministri u Vladi upoznala je i sa činjenicom da je zastupnik u Skupštini KS Dževad Poturak u ranijem periodu problematizirao ovo pitanje, te ustvrdio da se od februara 2020. godine ne objavljuju propisi i sve ostale informacije, koje bi ostvarile javnost rada svih kantonalnih pravnih subjekata u skladu sa spomenutom Uredbom.

Ministrica Brčić je kazala kako je spomenuti zastupnik tražio da se izvrši nadzor nad primjenom Uredbe, ali trenutna Vlada nema informacije zašto taj postupak nije okončan.

Razmatrajući sve to, Vlada KS je danas donijela zaključak te obavezala ministarstva da izvrše nadzor nad svim organima uprave, upravnim organizacijama, javnim preduzećima, ustanovama i ostalim kantonalim pravnim licima da to urade i upotpunosti primjene sve propisane norme iz ove uredbe.

„Ova aktivnost će se, prema zaključku Vlade okončati do kraja februara, o čemu ćemo javnost obavezno informirati“, najavila je ministrica Brčić.