Sastanak Brčić - Danojlić: Uvijek ćemo dati podršku svima koji se zalažu za transparentan rad i borbu protiv korupcije

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić održala je sastanak sa ministricom za pravosuđe, upravu i radne odnose Bosansko-podrinjskog kantona Natašom Danojlić na kojem se razgovaralo o mogućnostima saradnje između ova dva ministarstva.

Ovim povodom, ministrica Danojlić upoznala je ministricu Brčić da su u BPK, po uzoru na KS, te uz podršku i stručnu pomoć Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS uspostavili registar zaposlenih.

„Nastojat ću da resorno ministarstvo kojim rukovodim prati i ostale aktivnosti koje provodi Ministarstvo pravde i uprave i Vlada KS u segmentu unapređenja transparentnosti i borbe protiv korupcije“, kazala je ministrica Danojlić.

Ministrica Brčić obećala je dati podršku resorno ministarstvu BPK, s ciljem njihovog prilagođavanja i implementacije propisa koji bi im omogućili da osiguraju bolju javnost rada organa uprave i javnih institucija, prvenstveno iz oblasti kontrole javnih nabavki.

Na sastanku je bilo riječi i o pomoći koja je potrebna za rekonstruciju krova Kantonalnog suda u BPK jer je, po riječima ministrice Danojlić, ugrožen rad ove institucije.

Također, naglašeno je kako je u proteklih deset godina Kantonalni sud BPK u okviru podrške, pomoći i rasterećenja Kantonalnog suda u Sarajevu, kao najopterećenijeg suda u FBiH, riješio oko 4.000 sudskih predmeta za Kanton Sarajevo.

Ministrica Brčić je najavila na kraju sastanka da će Vlada KS uložiti sve napore da iznađe način i mogućnost podrške Kantonalnom sudu BPK.