Press konferencija Vlade KS: Nastojimo samostalno nabaviti vakcine, obavezno nošenje maski djeci propisala Vlada FBiH

Premijer Kantona Sarajeva Edin Forto, ministar zdravstva Haris Vranić, ministrica pravde i uprave Lejla Brčić i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović govorili su na današnjoj press konferenciji o pripremi za vakcinaciju, primjenama epidemioloških mjera u školama, te odgovarali na pristigla pitanja novinara.

Na samom početku, premijer Forto je kazao da je situacija u kojoj se KS našao situacija u kojoj se našla i država Bosna i Hercegovina.

"Mi, kao i drugi kantoni, prepušteni smo sebi da se snalazimo u smislu imunizacije. Ja sam u pokušajima sa ostalim članovima Vlade da nabavimo vakcine došao do frapantnih saznanja. Međunarodna zajednica je svjesna da je državni nivo u BiH jedini u Evropi koji ne radi ništa. Zbog toga je BiH dobila određeni prioritet u COVAX-režimu. Naše vlasti odbijaju da nas informišu kada će doći vakcine. Vlada KS će nastaviti, zbog toga, da ih nabavi komercijalnim putem. Zakon predviđa da se vakcine mogu uvesti samo komercijalno. Obavio sam razgovore sa nekim proizvođačima, dobili smo odgovore da rade samo sa državama i da je minimalna količina milion i po doza. Zašto Federacija BiH nije obavila ove razgovore ili ako jeste, zašto nas nisu obavijestili", rekao je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović je istakla kako je Ministarstvo planiralo ući u normalizaciju nastavnog procesa u drugom polugodištu.

"Mi propisujemo mjere u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, ali naredbe koje su na snazi od strane federalnog nivoa su obavezujuće, i mi se u okviru njih krećemo. Naravno da imamo i elementarnih neslaganja kako se mjere propisuju. Imat ćemo i sastanak na kojem ćemo dogovoriti kako i šta dalje", poručila je ministrica Hota-Muminović.

Ministrica Brčić je kazala da je Vlada FBiH donijela zaključak da su svi građani u obavezi nositi maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, uz izuzetak djece do šest godina.

"Kantonima je dato da vrše nadzor i da sankcionišu one koji to ne poštuju. Međutim, federalni nivo je pokazao da se ne možemo pouzdati u njih. Mi smo jedina država koja nije započela proces vakcinacije. Ustavni sud u svojoj odluci nije problematizirao mjere, već je ostavio da to bude odluka stručnjaka. Mi ćemo od federalnih vlasti tražiti da budemo konsultovani prilikom donošenja mjera. Tražit ćemo veću slobodu u donošenje mjera po kantonima", kazala je ministrica Brčić.

Ministar Vranić je govorio o uspostavljanju drive-in testiranja u KS.

"Obezbijeđena je lokacija, obezbijeđeno je sve. Bit će na parkingu kod Vrbanje mosta. Kontejner će biti postavljen tokom dana na lokaciju. Zavod zdravstvenog osiguranja KS će pružiti svu tehničku pomoć, u smislu informatičkog opremanja, a Dom zdravlja će obezbijediti ekipe koje će raditi testiranje. Testirat će se od osam sati ujutro do pola četiri popodne", najavio je Vranić.

Što se tiče vakcinacije na području KS, ministar Vranić je kazao da su pokrenute brojne procedure za nabavku vakcina.

"Nadam se da ćemo uspjeti u toj nakani. Jučer je bila sjednica Kriznog štaba, donijeli smo plan terapijskog liječenja COVID-bolesnika i plan otvaranja post-COVID ambulante. Usvojen je i redoslijed vakcinisanja. To nije nešto što je KS sam određivao, to je preuzeto od Svjetske zdravstvene organizacije. U prioritetu su uposlenici u intenzivnim njegama, na bolničkim odjeljenjima, oni koji rade u COVID-ambulantama, uposlenici MUP-a, stariji od 65 godina. Sve je spremno za masovnu vakcinaciju. Donesen je zaključak, koji će vjerovatno i biti usvojen, da se radi centralizirano vakcinisanje, to će biti jedna od naših velikih dvorana. Jer disperzija po zdravstvenim ustanovama može zagušiti sistem. Želim poručiti građanima da čim dođu vakcine, vakcinacija će biti provedena u najkraćem roku. Svi koji dobiju vakcinu dobit će svoj COVID-pass, koji će moći građani koristiti i prilikom prelaska granica, gdje će se očitavanjem bar koda dobiti podaci o vakcinisanju", obrazložio je ministar Vranić.

Osvrnuo se i na aktuelnu situaciju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, odnosno na imenovanje privremenog Upravnog odbora, koje je izvršeno bez učešća Kantona Sarajevo.

"Poduzeli smo neke mjere u saradnji s Ministarstvom pravde, da vidimo kakva je mogućnost krivičnih prijava prema federalnom ministarstvu, a mi ćemo ispoštovati sve zakonske propise da se odrede dva člana koja će predstavljati KS. Vidjet ćemo kako će se ponašati Vlada FBiH u daljem toku, kad se završi naša konkursna procedura. Ovakva nezavidna situacija još nije zabilježena da KS kao najveći finansijer nema izvornog predstavnika u Upravnom odboru KCUS-a i nema informacije šta se dešava, ni uvid u trošenje finansijskih sredstava", zaključio je Vranić.

Premijer Forto se osvrnuo na predbilježbu koju provodi Zapadno-hercegovački kanton, a što Vlada KS tretira kao anketu koju su naše zdravstvene ustanove već provele.

"Krenuli smo u nabavku vakcina prvi dan kada smo imenovani u Vladu KS. Pozivam Vladu FBiH i državni nivo da se uključe u nabavku vakcina, jer ovo je ponižavajuće", zaključio je premijer Forto.

Zamolio je građane da se nastave pridržavati mjera, jer epidemija nije završena.