Premijer Forto otvorio Upravnu zgradu Memorijalnog centra

Po okončanju konferencije „Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu“, danas je zvanično otvorena zgrada Upravne zgrade Memorijalnog centra Srebrenica. Rekonstrukcija je koštala oko 1.195.000 KM, od čega je Vlada KS izdvojila 850.000 KM. Upravna zgrada će služiti kao istraživački centar koji će nadopuniti rad arhiva, biblioteke i dokumentacionog centra u Potočarima.

„Vlada Kantona Sarajevo je podržavala i podržavat će razvoj Srebrenice i memorijalizaciju genocida. Realiziramo redovni poziv za sufinansiranje projekata na području Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Zvornika, Višegrada i Rogatice. Donijeli smo Zakon o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a 'Srebrenica'. Ova Vlada Kantona Sarajevo je donijela najkonkretnije mjere podrške povratku na ovim prostorima”, poručio je premijer KS Edin Forto.

Vlada Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo izdvojili su sredstva kroz posebne programe za podršku izgradnji Upravne zgrade.

“Nakon izvrsne saradnje sa Evropskom unijom i ambasadorom Johannom Sattlerom koja je rezultirala sa rekonstrukcijom biblioteke i arhiva, te projekta TIKA-e kojim je obnovljen krov na glavnoj zgradi, današnji završetak Upravne zgrade sa Kantonom Sarajevo je nastavak ka potpunoj rekonstrukciji cijelog Memorijalnog centra. Uskoro planiramo i nove infrastrukturne projekte sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, te sam ponosan što je ovaj tim izveo sve ove projekte do kraja. Želim zahvaliti direktorici Zavoda za izgradnju KS Belmi Barlov, bivšem direktoru Mirzi Hulusić, te naravno premijeru Edinu Forti koji je svojim djelovanjem pokazao koliko se konkretnim akcijama i agilnim pristupom može napraviti iskoraka na terenu”, istakao je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Delegaciju Vlade KS predvodio je premijer Forto, a u njenom sastavu bili su: ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, ministar finansija Davor Čičić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov.

“Bili smo prvi koji smo podržali iskorak Memorijalnog centra, programsko finansiranje i rad ove institucije. Jednako smo ponosni što ova institucija ima izuzetnu saradnju sa Zemaljskim muzejom, Historijskim muzejom, Muzejom ratnog djetinjstva i Fondom memorijala KS. Važno je da institucije sarađuju, te da zajedno mijenjamo paradigmu toga šta muzeji i istraživački centri trebaju da rade – da proizvode znanje, informacije i budu platforma za mlade profesionalce da napreduju, obrazuju se i prate korak sa sličnim institucijama u svijetu”, zaključio je premijer Forto.