Predstavnici Ministarstva pravde i uprave KS učestvovali na najposjećenijoj korisničkoj konferenciji u BiH u IT sektoru GDi Solutions Day Sarajevo

Predstavnici Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo učestvovali su na korisničkoj konferenciji GDi Solutions Day Sarajevo, u organizaciji GDi Sarajevo, na kojoj su imali priliku vidjeti sveobuhvatan pregled rješenja i integracije prostornih podataka koja imaju svoju primjenu u regionalnoj i lokalnoj upravi. 

Tokom konferencije koja spada u najposjećenije korisničke konferencije u BiH u IT sektoru, svi prisutni su imali priliku vidjeti prezentaciju rješenja koja su već implementirana kako u kantonalnim zavodima, poput Digitalne platforme Kantona Sarajevo, tako i u kantonalnim komunalnim preduzećima, dugogodišnjim korisnicima ArcGIS platforme.

"Razmjena iskustava, pregled novih i unapređenje postojećih IT rješenja u upotrebi u Kantonu Sarajevo, koristeći široke mogućnosti postojeće ArcGIS platforme u KS, uz neizostavnu međusobnu integraciju, vrlo su bitan segment daljnjeg razvoja i unapređenja digitalnog upravljanja u Kantonu Sarajevo, te su od interesa uposlenika Ministarastva i ZIS", navode iz Ministarstva pravde i uprave KS.

Konferencija je okupila i stručne uposlenike iz državnih institucija, obje entitetske uprave, kao i iz javnih preduzeća, što je omogućilo i svim prisutnim razmjenu iskustava s kolegama, u cilju potpunijeg razumijevanja mogućnosti primjene geografskih informacionih sistema u svom svakodnevnom radu.

GDi Sarajevo je od 1996. godine zastupnik za Bosnu i Hercegovinu najvećeg svjetskog proizvođača GIS softvera, američke kompanije Esri, čiji proizvodi iz porodice ArcGIS su ujedno i najčešće licencirani i korišteni u organizacijama i preduzećima Kantona Sarajevo, te su svakodnevno u upotrebi u rješenjima od kojih krajnju korist imaju i građani.