Predstavnici Agencije “Poslovnost” kod premijera Nenadića

Kako je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i najavio, premijer Mario Nenadić razgovarao je danas, po drugi put, sa predstavnicima Agencije “Poslovnost”, koje je predvodio njihov advokat Mirza Ališah.

Sastanku je prisustvovala i ministrica pravde i uprave KS Mersa Kustura.

Predstavnici ove agencije upoznali su premijera i ministricu da je rješavanje blokade zgrade Agencije “Poslovnost” od strane kompanije “Brend” d.o.o., zbog koje radnici ne mogu ući u svoju poslovnu zgradu, dobilo svoj sudski epilog.

Općinski sud u Sarajevu je 8. septembra donio rješenje i izrekao privremenu mjeru prava pristupa Agenciji svojim prostorijama koja je, prema riječima advokata Ališaha, trebalo biti sprovedena u roku od tri dana.

“Također, prema zakonu, prigovor na izrečenu mjeru ne odgađa njeno izvršenje”, dodao je Ališah.

Kako nakon više od 20 dana ova mjera nije provedena, protesti radnika su i dalje nastavljeni.

Premijer Nenadić je predložio da se Agencija obrati Kantonalnom tužilaštvu, Upravi policije MUP-a KS, Općinskom sudu Sarajevo, kao i kantonalnim i federalnim inspekcijama, kako bi od njih dobili institucionalnu podršku.

Iz Agencije “Poslovnost” iskazali su zahvalnost premijeru na pokazanom interesovanju, kao i za poduzimanje određenih koraka u okviru svojih ovlaštenja, kako bi se ova situacija što prije riješila.