Na Prvoj konferenciju kantonalnih skupština u FBiH usvojena četiri zaključka, naredna zakazana za februar 2022. godine u Tuzli

U organizaciji Skupštine Kantona Sarajevo, jučer je održana Prva konferencija kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine organizirana pod nazivom “Podrška i osnaživanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU integracijama”

Uvodno obraćanje na ovoj konferenciji predsjedavjući Skupštine KS Elvedin Okerić, koji je bio ujedno i njen domaćin, je započeo konstatacijom kako se Bosna i Hercegovina obavezala da će provesti niz procesa ka približavanju i integraciji sa Evropskom unijom. 

“Zbog složene ustavne strukture i nadležnosti koju kantoni imaju u Federaciji BiH neophodan je njihov aktivni angažman u realizaciji postavljenih ciljeva od strane EU. Kantonalne skupštine usvajaju važne odluke koje utiču na svakodnevni život građana u njihovim kantonima. Kantoni imaju svoje specifične nadležnosti i interese, ali i čitav niz dobrih zakonskih rješenja koje mogu preuzeti druge kantonalne skupštine, kao što su izgradnja i unapređenje antikoruptivnog sistema, transparentnost procesa, promocija kulturnih, sportskih i turističkih kapaciteta, problem odlaska mladih, očuvanje okoliša i slično”, istakao je predsjedavajući Okerić.

Naglasio je i kako se uspostavom redovnog održavanja konferencija predsjedavajućih kantonalnih skupština može ne samo garantirati stalna razmjena političkih mišljenja i stavova, već bi one mogle kantone usmjeriti i na pitanja od zajedničkog interesa, te potaknuti razmjenu njihovih najboljih praksi. 

“Uspostava međuparlamentarne saradnje može u konačnici dovesti do usklađivanja propisa i zajedničkog razumjevanja u vezi sa proceduralnim pitanjima. Važan zadatak ove konferencije je razvijanje svijesti da moramo uložiti dodatne napore i raspravljati o ključnim pitanjima koja se odnose na evropske integracije, kao i identificirati najbolje prakse, te istražiti područja u kojima kantoni mogu sarađivati.”, objasnio je predsjedavajući Okerić.

Dodao je kako je Kanton Sarajevo u zadnjih pet-šest godina postao prepoznatljiv po jasnom opredjeljenju u borbi protiv korupcije jednom od najvećih problema našeg društva, zatim u izgradnji i unapređenju antikoruptivnog sistema u KS,  što je prepoznato od šire javnosti i svih međunarodnih institucija koje daju nesebičnu podršku. 

“Svaka marka uložena u jačanje  antikoruptivnog sistema je investicija koja se desetorostruko vraća”, potcrtao je predsjedavajući Okerić.

Uvodnim obraćanjem rad ove konferencije je podržao i v.d. šef Odsjeka za vladavinu prava  Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, gospodin Alfredo Stipeli.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić prezentirala je učesnicima ove konferencije sva zakonskih rješenja koja je Kantona Sarajevo do sada donio, a tiču se oblasti borbe protiv korupcije.

U svom obraćanju prisutnima ministrica je istakla da je za funkcionalan sistem borbe protiv korupcije potreban strateški pristup, jasna opredjeljenost, istinska volja i saradnja svih resora i institucija, te naravno jak i funkcionalan ured za borbu protiv korupcije.

"Izuzetno je važno raditi na zakonskim rješenjima koja su realna i provodiva u praksi na terenu i na taj način odista napraviti funkcionalan sistem koji može poslužiti i kao 'izvozni' artikal u smislu transfera dobrih praksi prema drugim kantonima", naglasila je ministrica Softić Kadenić.

Centralni dio jučerašnje konferencije bio je posvećen “Transparentnosti procesa kao najboljim alatima za prevenciju korupcije". 

O ovoj temi najprije akterima ove konferencije govorito predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Larson, koji je inače savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borpu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Detaljnu prezentaciju kompletnog sistema borbe protiv korupcije u KS zasnovanog na jedinstveno uspostavljenoj informacionoj platformi, kao i sve bitnije informacije koje se tiču metodologije rada i kontrola u ovoj oblasti prisutnima je na najslikovitiji način, protkan konkretnim primjerima, predstavio šef Ureda za borpu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić.

Na kraju cjelodnevnog zasjedanja usvojeni su i konkretni zaključci.

U prvom zaključku naglašeno je kako svi predsjedavajući kantonalnih skupština podržavaju izgradnju i unapređenje antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo, te izražavaju potpunu opredjeljenost za donošenje istih propisa na nivou svih kantona u Federaciji BiH. 

Drugim zaključkom je istaknuto kako će se Ured za borbu protiv korupcije i upravljanjem kvalitetom KS, zajedno sa međunarodnim organizacijama u Bosni i Hercegovini - Ambasadom SAD, Delegacijom EU i OSCE Misijom u Bosni i Hercegovini, staviti na raspolaganje svim kantonima u FBiH u cilju izgradnje njihovog kredibilnog antikoruptivnog sistema.

U trećem zaključku su svi prisutni predsjedavajući kantonalnih skupština iskazali opredjeljenje za pokretanje aktivnosti i unapređenje odnosa s ciljem zajedničkog  nastupa prema EU fondovima koji finansiraju projekte vezane za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša.

Četvrtim, i ujedno posljednjim zaključkom, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić je prihvatio ulogu domaćina druge konferencije predsjedavajućih kantonalnih skupština, a koja bi se trebala održati u februaru 2022. godine.