Ministrica Softić Kadenić posjetila JU Terapijska zajednica Kampus KS: Razgovarano o unapređenju saradnje i proširenju kapaciteta ustanove u kontekstu izvršenja alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić posjetila je Javnu ustanovu Terapijska zajednica Kampus KS, gdje je sa direktorom Hasetom Tirićem i uposlenicima razgovarala o unapređenju saradnje i proširenju kapaciteta ove ustanove, s ciljem poboljšanja kvaliteta rada, ali i usluga za krajnje korisnike.

Resorno ministarstvo od 2011. godine provodi izvršavanje alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi na području KS, kojom se počiniocima krivičnih djela za koja je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, ista, uz dobrovoljni pristanak osuđenog, zamjenjuje društveno korisnim radom - radom za opće dobro na slobodi, u trajanju od deset do najviše 90 radnih dana.

Kako je navela ministrica Softić Kadenić, raspon izrečene sankcije rada za opće dobro na slobodi zavisi od dužine utvrđene zatvorske kazne, a svrha kažnjavanja se postiže na način da osoba kojoj je ograničena sloboda ne bude isključena iz društva, već da uz pomoć društvene zajednice, dobrovoljno, radom i ličnim postupcima, razvije svijest i odgovornost o štetnosti određenih ponašanja i posljedicama počinjenog krivičnog djela.

"Ministarstvo potpisuje jednogodišnje ugovore s partnerskim ustanovama, među kojima je i Terapijska zajednica Kampus, u kojoj je na raspolaganje stavljen kapacitet od 20 radnih mjesta za upućivanje osuđenika. Ova ustanova je za nas vrlo dragocjen partner zbog njene registrovane djelatnosti, jer se ovdje upućuje određena kategorija osuđenika osuđenih zbog posjedovanja i omogućivanja uživanja narkotika, a koje druge ustanove nerado primaju kao upućenike na rad za opće dobro na slobodi", rekla je ministrica Softić Kadenić.

Kako je rečeno tokom sastanka, u Kampusu je neophodno dodatno proširiti spektar radnih mjesta na kojima se osuđenici mogu angažovati, s obzirom na to da za sada uglavnom rade u plasteničkoj proizvodnji i košnji trave. U plastenicima se proizvodi voće i povrće za vlastite potrebe, ali se s viškovima djelimično opskrbljuju i druge javne ustanove.

"Proširenjem kapaciteta, ispunilo bi se nekoliko različitih ciljeva, kao što je distribuiranje viškova hrane prema javnim kuhinjama, ali i drugim ustanovama", dodala je ministrica Softić Kadenić.

Inače, neposredan nadzor nad izvršavanjem rada za opće dobro na slobodi obavljaju certificirani uposlenici, odnosno povjerenici, koji su prošli posebnu obuku u Ministarstvu pravde i uprave KS, u skladu sa odredbama Uputstva o načinu rada, odgovornosti i obučavanja povjerenika.