Ministar Nenadić i načelnik Ajnadžić: U oktobru otvaranje gradilišta za izgradnju „Austrijske kuće“

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa saradnicima održao je danas sastanak sa načelnikom Općine Centar Sarajevo Nedžadom Ajnadžićem i njegovim saradnicima o temi realizacije zajedničkog pokrenutog projekta obnove i izgradnje „Austrijske kuće“ na Ciglanama. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Davor Ebner i Mirza Redžić.

Ovom prilikom, načelnik Ajnadžić je upoznao ministra Nenadića sa trenutnom fazom priprema za početak implementacije ovog projekta.

Planovi ministra i načelnika su da se u oktobru ove godine otvori gradilište za realizaciju jednog ovako važanog projekta, a koji bi se završio naredne budžetske i kalendarske godine.

„'Austrijska kuća' će se definitivno završiti i služit će kao 'Evropska kuća nacionalnih manjina' i također kao 'Centar za zdravo odrastanje'“, kazao je ovom prilikom ministar Nenadić.

Dodao je i da su to dva veoma važna zajednička projekta u kojem je investitor Općina Centar, a Kanton Sarajevo je osigurao prostor na 99 godina, kroz osiguranje prava građenja na tom lokalitetu.

Načelnik Ajnadžić je detaljno prezentirao projekt koji može i u ovoj finalnoj fazi pretrpiti određene manje dorade.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo svih strana kako Ministarstva tako i Općine te predstavnika Vijeća nacionalnih manjina što projekt ulazi u fazu implementacije i što će se u najskorije vrijeme izgraditi još jedan centar kulturnih, obrazovnih, pa i muzejskih događanja.

Razgovaralo se i mogućnostima stalnih postavki Muzeja nacionalnih manjina u „Evropskoj kući nacionalnih manjina“, odnosno „Austrijske kuće“, kao i o puno drugih potencionalno važnih i osvarivih potprojekata u okviru ovog projekta.

Načelnik je također sugerisao i Kantonu Sarajevo da se priključi i sufinansiranju ovog projekta, kako bi se ubrzalo njegovo realiziranje, bez obzira što to nije bio predmet ranije potpisanog Sporazuma.

Ministar i načelnik su najavili zajedničke posjete sa predstavnicima Evropske unije, Austrijske ambasade u BiH i drugima koji bi eventualno bili zainteresirani da pruže podršku u dovršetku ovog projekta, pa makar i u njegovoj kasnijoj fazi koja će se odnositi na opremanje objekta, uređenje enterijera te vanjsko uređenje.