Digitalizacija javne uprave: Nakon Ministarstva privrede, online platforma za prijavu na javne pozive treba obuhvatiti ostala resorna ministarstva

U okviru priprema za digitalizaciju javne uprave, danas su u Vladi Kantona Sarajevo održane konsultacije o integralnoj primjeni online platforme za podnošenje prijava po svim javnim pozivima za dodjelu sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo.

Cilj Vlade KS  je da se online platforma, koju će, kao pilot projekt za određene programske linije poticajnih mjera, uskoro u funkciju pustiti Ministarstvo privrede, proširi i na ostala kantonalna ministarstava koja raspisuju ovu vrstu javnih poziva.

Online prijava olakšat će procedure za registraciju i podnošenje prijava na javne pozive, ali i doprinijeti transparentnosti trošenja budžetskih sredstava u KS.  Ovo se može smatrati i dodatnim alatom u borbi protiv korupcije, jer je u svakom momentu transparentno i lako dokazivo koji su dokumenti podneseni u konkursnoj proceduri, te je isključena mogućnost naknadnih manipulacija, istaknuto je.

U okviru softverskog rješenja za Ministarstvo provrede za sada su kreirane digitalizirane programske linije za malu privredu i poljoprivredu.

Javna online platforma za podnošenje prijava na poticajne mjere Ministarstva kreirana je tako da se registracija i/ili prijava mogu napraviti isključivo dostavljanjem kompletne dokumentacije i zadovoljavanjem svih uslova i zahtjeva za svaku programsku liniju pojedinačno.

Svi aplikanti imat će mogućnost da tokom trajanja javnog poziva pristupe stranici Ministarstva, kreiraju svoj profil i tim putem apliciraju na javni poziv. Benefiti za korisnike su svakako pristup platformi tokom 24 sata i mogućnost prijave u bilo koje doba tokom trajanja javnog poziva, a za razliku od klasičnog dostavljanja dokumentacije na protokol Kantona radnim danima do 16 sati.

Prednosti online prijava su značajne i za efikasniji i brži rad administracije.

Na današnjem sastanku sa implementatorima ovog pilot projekta, razmatrane su prednosti postojećeg softverskog rješenja koje je kreirano za Ministarstvo privrede, kao i različita moguća rješenja i unapređenja za svaki resor u Kantonu. Kako je najavljeno, konsultacije će se nastaviti kako bi se postiglo najbolje, integralno rješenje za sva nadležna ministarstva.