Urgencije Ministarstva pravde i uprave KS urodile plodom: Nakon 12 godina podignuta optužnica u predmetu Sarabon


Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Vahidina Čomora, generalnog direktora i suvlasnika Tvornice čokolade "Sarabon" i Asima Vlajčića, predsjednika Skupštine dioničara preduzeća. Optuženi su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

 

Ova optužnica je rezultat 12 godišnje istrage koju je radilo Tužilaštvo KS, a zbog čije neefikasnosti Kanton Sarajevo danas isplaćuje visoke naknade obespravljenim radnicima, po osnovu presude Apelacionog suda, zbog nepoštivanja pravila o suđenju u razumnom roku.

 

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je posljednjih mjeseci pisala brojne uregencije Visokom sudskom tužilačkom vijeću Bi Hi Kantonalnom tužilaštvu, kako kaže, prvenstveno zbog obespravljenih radnika koji godinama cekaju svoja prava.

 

“Na konferenciji Pravo na pravdu, kada sam primjer predmeta Sarabona, koji u 12 godina nije rezultirao ni podizanjem optužnice, jedan od ino eksperata je sa nevjericom rekao 'to je totalna ludost'. Nije ovo velika pobjeda, ali pokrenulo se. Na ovaj nacin cemo istrajavati gdje god su zloupotrijebljena javna sredstva”, kazala je Brčić.

 

Prema navodima iz optužnice, Vahidin Čomor se tereti da je u periodu od 2000. do 2005. godine, uprkos lošem poslovnom rejtingu i gubicima preduzeća Sarabon, bez saglasnosti dioničara podigao kredit u iznosu od 2 miliona i 600 hiljada tako što je založio nekretnine procijenjene u vrijednosti višoj od 20 miliona maraka. 

 

Od toga su i nekretnine u vlasništvu Kantona Sarajevo procijenjene na oko 6 miliona maraka. Banka je pokrenula izvršni postupak za prodaju svih nekretnina, uključujući i nekretnine Kantona Sarajevo, budući da kredit nije isplaćen. Međutim, to je spriječeno sudskom zabranom o raspolaganju imovine. 

 

Također, Čomor se tereti da je u decembru 2002. godine zaključio Ugovor o pozajmici u iznosu od 314.715,82 KM, koji je potpisao njegov brat, tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Sarabona. Novac je isplaćen na ruke Vahidinu Čomoru. Nedugo nakon toga, optuženi Asim Vlajčić potpisuje odluku od otpisu pozajmice.

 

Na taj način su pribavili korist Vahidinu Čomoru, a oštetili Sarabon za 314.715,82 KM.

 

Uz optužnicu, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS predložila je sudu oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 314.715,82 KM od optuženog Vahidina Čomora te zabranu obavljanja dužnosti u vezi s imovinom u trajanju od pet godina.

 

Istovremeno, sudu je predloženo da do okončanja krivičnog postupka ostane na snazi zabrana korištenja, otuđenja ili bilo kakvo daljnje raspologanje imovinom Sarabona.