Ubijeni u redu za vodu: Obilježena tužna godišnjica stradanja sedam stanovnika Dobrinje

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić i Vibor Handžić, te ministrica pravde i uprave Lejla Brčić odali su danas počast i položili cvijeće na spomen obilježje žrtvama masakra kod Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji.

Na današnji dan, prije 24 godine, oko 11:40 sati s agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata koja je pogodila zgradu škole i tom prilikom usmrtila sedam stanovnika Dobrinje, dok su čekali u redu za vodu. Dvanaest naših sugrađana tada je ranjeno.

Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar.

Sa ovog mjesta poslata je poruka da se žrtve kao i sve patnje civila u opkoljenom Sarajevu nikada ne smiju zaboraviti.

"Ovo spomen-obilježje podsjeća ali i upozorava na sve strahote agresije. Na njemu su upisana i imena đaka ove škole Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića koji su također ubijeni na Dobrinji u tom periodu, njih dvoje od ukupno 1.600 ubijene djece Sarajeva. To ne smijemo zaboraviti i o tome moramo stalno govoriti", naglasila je ministrica Brčić ovom prilkom.

Obilježavanju tužne godišnjice prisustvovali su i članovi porodica ubijenih stanovnika Dobrinje, predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, MZ Dobrinja – D, Unije civilnih žrtava rata KS te nastavnici i učenici OŠ “Skender Kulenović”.