Poziv na dostojanstveno obilježavanje 24. godišnjice od genocida u Srebrenici

U povodu 24. godišnjice od genocida u Srebrenici, Vlada Kantona Sarajevo izražava duboku tugu i saosjećanja sa  porodicama žrtava. Brutalnosti i obimnost zločina koji se desio u Srebrenici nas obavezuje da gradimo društvo u kom se više nikada takvo nešto neće ponoviti.

Pozivamo sve građane i privredne subjekte da se 11. jula 2019. godine, kojeg je Vlada Federacije BiH proglasila Danom žalosti na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, ponašaju dostojanstveno odavajući dužnu počast žrtvama ovog strašnog zločina i njihovim ožalošćenim porodicama.

Podsjećamo da se Dan žalosti obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, na zgradama i institucijama Kantona Sarajevo.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima a medijske kuće i ugostiteljski objekti na području Kantona Sarajevo dužni su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Na zahtjev Vlade KS nadležni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će vršiti pojačan nadzor i kontrolu poštivanja Dana žalosti.