Podrška Vladi i Ministarstvu pravde i uprave KS u provedbi reformi u oblasti lokalne samouprave

Projekt koji realizuje Delegacija Evropske unije, a koji se odnosi na funkcionalnost lokalne samouprave u pogledu finansiranja prava pripadnosti javnih prihoda i podjele odgovornosti i nadležnosti vezanih za lokalnu samoupravu u lokalnim zajednicama u BiH, bila je povod današnjeg sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića i pomoćnika za upravu Hasana Zemanića sa predstavnicima Inicijative za lokalne vlasti  Sanjom Stanojević i Adnanom Mumunovićem.

Na sastanku je navedeno da je zbog postojanja tri nivoa vlasti u Kantonu Sarajevu, on najkomplikovaniji.

Ovom prilikom, predstavnici su dali podršku Vladi KS i Ministarstvu pravde i uprave jer nastoje donijeti reforme s ciljem usklađivanja nadležnosti sa lokalnom samoupravom, a u skladu sa poveljom Evropske unije o lokalnoj samoupravi i reformisanim Ustavom KS.

S tim u vezi najavljena je naredne sedmice prezentacija "skeniranog" stanja s preporukama. Gosti su zatražili od ministra dodatne informacije vezane za predložena rješenja o prednacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi, finansiranju tih nadležnosti kao i o ključnim izazovima koji su vezani za prenose nadležnosti.

Ministar Nenadić je obavijestio da je prednacrt Zakona već duže vrijeme spreman, te da su rađena određena istraživanja vezana za dugovanja u oblastima javnog sektora, komunalne privrede prema dobavljačima, kao i prema potraživanjima uposlenih.

"Izazovi s kojima se suočava ova vlada i ministarstvo skupa s nadležnim općinskim i gradskim strukturama jeste prenos ovlaštenja, ljudstva i budžetskih kapaciteta. Trenutno stanje dugovanja za predmetna pitanja u Kantonu Sarajevo iznosi preko 200 miliona KM", pojasnio je ministar Nenadić.

Dodao je da je u oblasti predškolskog i osnovnog odgoja uposleno blizu 3.500 hiljade ljudi, te da se za osnovno izdvaja oko 84 miliona KM, a za predškolski skoro 10 miliona.

"Potraživanja dobavljača prema pravnom subjektu iznose preko 195 miliona KM, potraživanja uposlenika prema pravnim subjektima blizu 53, 5 miliona, dok su potraživanja pravnog subjekta prema trećem licu 270 miliona KM. U resoru javnih i kantonalnih komunalnih preduzeća radi 4.600 uposlenih", rekao je ministar Nenadić.

Poručio je da je zaista izazov osigurati način na koji će ovako veliki broj uposlenih biti preraspoređen lokalnim jedinicama, ali i rješavanja pitanja imovine, potraživanja, sravnjavanja dugova.

Po njegovim riječima, trenutno raspoloženje u općinama je takvo da one traže garancije za pripadnost javnih prihoda i očekuju od Ministarstva finansija da pripremi Zakon o pripadnosti javnih prihoda, što je resorni ministar već najavio.