Podrška Vlade KS unapređenju rada Općinskog suda

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura i njena pomoćnica za pravosuđe i izvršenje sankcija i mjera Irena Zima posjetili su  jučer Općinski sud u Sarajevu.

Predsjednica ovog suda Janja Jovanović upoznala je predstavnike Kantona sa aktuelnom situacijom i organizacijom rada u sudu tokom pandemije, kao i sa trenutnim problemima.

Sud radi u punom kapacitetu od 02. juna ove godine, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite. Istaknuto je kako je Ministarstvu pravde i uprave KS dostavljen   izvještaj o utrošenim sredstvima za nabavku neophodne zaštitne opreme za rad Suda tokom pandemije, kao i plan nabavke za naredni period, kako od donatora tako i iz sredstava Budžeta Kantona.

Teme razgovora bile su i primjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo, kao i  problem u vezi imenovanja sudija od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Kanton Sarajevo iz godine u godinu osigurava neophodna  sredstva za nova upošljavanja sudija ali, nažalost, procedure njihovog  izbora traju  godinu dana, pa i više.  Sve se to održava i na efikasnost i ažurnost rada u Sudu, istaknuto je.

Sudu trenutno nedostaju 13 sudija i tri stručna saradnika, ali i pored toga što su osigurana sredstva za njihovo upošljavanje te procedure traju već nekoliko godina, naglašeno je.

Od ukupnog broja predmeta na Općinskom sudu trenutno, više od  96 posto njih čine tzv. komunalni predmeti. Kako bi se smanjio pritisak na ovaj sud usljed formiranja sudskih predmeta zbog neizmirenih računa za pružene komunalne usluge, dogovoreno je da će Ministarstvo pravde i uprave u saradnji sa ministarstvima komunalne privrede i infrastrukture, te prostornog uređenja i zaštite okoliša KS pokrenuti aktivnosti na unapređenju sistema naplate u ovoj oblasti.

Premijer  Nenadić je, ovom prilikom, zahvalio predsjednici Jovanović na uspješnoj dugogodišnjoj saradnji i istakao kako je Vladin cilj i dalje dodatno unapređenje rada suda.