Obilježena 29. tužna godišnjica stradanja civila kod škole u Tarčinu

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra u blizini kod Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu danas je obilježena 29. tužna godišnjica masakra, kada je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero naših sugrađana.

Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Pomoćnica ministrice pravde i uprave Kantona Sarajevo Onahti Čerkez, koja je u ime Kantona Sarajevo položila cvijeće i učenjem fatihe odala počast stradalim, u svom obraćanju je naglasila da je bitno njegovati kulturu sjećanja, sjećati se i govoriti o žrtvama, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

"Potrebno je stalno govoriti o ovome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti igdje na svijetu. Pored ovog strašnog čina, mi moramo graditi budućnost na temeljima ravnopravnosti svih naših naroda i građana. Istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnom uvažavanja i tolerancije", istakla je pomoćnica ministrice Čerkez.

Prisutne je podsjetila na presude Međunarodnog suda u Hagu, koji je za ovaj i druge slične zločine počinjene u Sarajevu osudio Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, te Ratka Mladića.

"Ipak, premalo je osuditi samo nekoliko odgovornih za sve zločine i ogromnu patnju stanovnika našeg glavnog grada tokom četiri godine opsade, a kamoli za preko 12 hiljada ubijenih građana, te preko 60 hiljada ranjenih", zaključila je Čerkez.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani, te predstavnici Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95 i Unije civilnih žrtava rata KS.