Nastavak 25. sjednice Skupštine KS: Nije podržan Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za prošlu godinu

Današnji nastavak 25. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo započeo je odgovorima na pitanja zastupnika postavljenih jučer glavnoj kantonalnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji.

Nakon iznesenih odgovora, uslijedilo je glasanje u kojem zastupnici nisu podržali Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za prošlu godinu.

Potom je razmatrana i Informacija o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2019. godini, a koju su zastupnici primili k znanju.

Izvještaj o radu Odbora za žalbe javnosti za 2019. godinu zastupnicima je podnio predstavnik ovog odbora Nermin Halilagić a koji, nakon niza pitanja i diskusija, nije usvojen.

Kako je istaknuto, između ostalog, povećan je broj žalbi na rad i ponašanje policijskih službenika u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, jer su prošloj godini podnesene 374 žalbe dok ih je u pretprošloj bilo 320, a što je 16,9 posto više.

Odbor je uz to razmatrao i saznanja iz službe u kojima je postojao osnov sumnje da je počinjena neka od povreda službene dužnosti. Tokom godine je evidentirano 79 takvih saznanja iz službe, kao i 14 anonimnih predstavki na rad i ponašanje policijskih službenika, pojašnjeno je u izvještaju.

Također je navedeno da je tokom prošle godine Disciplinska komisija Uprave policije MUP-a KS donijela 27 rješenja o pokretanju disciplinskog postupka protiv 57 policijskih službenika, a izrečeno je devet disciplinskih sankcija prema 19 policijskih službenika.