Ministrica Kustura potpisala ugovore o izvršavanje rada za opće dobro na slobodi u KS

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Mersa Kustura potpisala je ugovore sa predstavnicima „Rad“-a, „GRAS“-a, „Park“-a, „Pokop“-a te Humanitarne organizacije - Udruženja Pomozi.ba, kojim je predviđeno ukupno 30 radnih mjesta za izvršavanje alternativne krivične sankcije - rad za opće dobro na slobodi.

 „U skladu sa odredbama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, raspoređivanje na rad za opće dobro na slobodi u smislu vrste i radnog mjesta obavlja Ministarstvo pravde i uprave KS, prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osuđenika, pri tome vodeći računa o njegovim sposobnostima i znanjima. Rad za opće dobro na slobodi izvršava se u organizacijama od javnog interesa osnovanim na području Kantona, koje obavljaju javnu djelatnost i u kojima se može ostvariti opća i posebna svrha izvršavanja krivično-pravnih sankcija“, kazala je ministrica Kustura, nakon potisivanja ovih ugovora.

Ove organizacije čiju listu, nakon izvršenih konsultacija, utvrđuje Ministarstvo pravde i uprave KS, predstavljaju poslodavca u postupku izvršavanja ove alternativne krivične sankcije s kojim se potpisuju ugovori o njenom izvršavanju za period od godinu dana.

Osobe koje se upućuju na izvršavanje rada za opće dobro na slobodi obavljaju poslove iz nadležnosti privrednog društva, odnosno humanitarne organizacije, u koje se upućuju na izvršavanje sankcije u dnevnom trajanju njihovog radnog vremena.

„Neposredan nadzor nad izvršavanjem rada za opće dobro na slobodi u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima i humanitarnoj organizaciji, obavljaju uposlenici ovih pravnih osoba - povjerenici za obavljanje rada za opće dobro na slobodi. Svi oni su prošli posebnu obuku u našem resornom ministarstvu, u skladu sa odredbama Uputstva o načinu rada, odgovornosti i obučavanju povjerenika“, podsjetila je ministrica Kustura.

Ovom prilikom je istaknuta izuzetna društvena odgovornost navedenih kantonalnih javnih komunalnih preduzeća i navedene humanitarne organizacije uključenih u ovaj program, značajan angažman njihovih uprava, povjerenika i svih ostalih uposlenika, te iskazana pohvala zbog njihovog prepoznavanja društvenog značaja izvršavanja ove alternativne krivične sankcije.