Ministarstvo pravde i uprave: Prepoznavanje društvenog značaja izvršenja sankcije rada za opće dobro

U organizaciji Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo danas je održan sastanak sa predstavnicima kantonalnih javnih preduzeća, JU "Terapijska zajednica Kampus" Kantona Sarajevo i Udruženja POMOZI.BA na kojem je tema razgovora bila aktualna problematika izvršavanja alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi.

Tom prilikom ministrica Lejla Brčić  zahvalila je na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji i uloženim naporima od strane JU "Kampus" Kantona Sarajevo, KJKP "Rad", KJKP "Pokop", KJKP "Gradski saobraćaj" i KJKP "Park", u koje se u skladu sa potpisanim ugovorima, a po odluci suda, osuđene osobe upućuju na izvršavanje rada za opće dobro na slobodi, što predstavlja značajan doprinos naporima Ministarstva u razvoju ukupnih kapaciteta za izvršenje predmetne sankcije na području Kantona Sarajevo.

Ministrica Brčić je posebno istakla izuzetnu društvenu odgovornost navedenih subjekata, ogroman angažman povjerenika koji vrše neposredni nadzor nad radom za opće dobro na slobodi, te prepoznavanje društvenog značaja izvršenja ove sankcije.

Na ovaj način postiže se puna svrha kažnjavanja, uz podršku i pomoć društvene zajednice osuđena osoba dobrovoljno, radom i ličnim postupcima, razvija svijest i odgovornost o štetnosti određenih ponašanja i posljedicama počinjenog krivičnog djela. Pored resocijalizacije svakog pojedinca, značajni su i drugi efekti koji se postižu u segmentu uštede budžetskih sredstava i rasterećenja zatvorskog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također, za uključivanje u provođenje ove alternativne krivične sankcije na području Kantona Sarajevo, izražen je interes i od strane Udruženja POMOZI.BA, koje će u narednom periodu biti aktivan učesnik procesa.

Dogovoreno je da će se saradnja u oblasti izvršenja sankcija nastaviti u pravcu daljeg razvoja resursa, s ciljem obezbjeđenja adekvatnih uslova i kapaciteta da se sve sudske presude izvršavaju uredno i na način kojim se postiže svrha ove alternativne krivične sankcije.