Ministar Nenadić: Ubrzati procedure izbora izvršnog direktora za opće, pravne i finansijske poslove TVSA

Na inicijativu ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića održan je sastanak sa predsjednikom Nadzornog odbora Televizije Kantona Sarajevo Hajrudinom Hrvačićem i novoimenovanom vršiteljicom dužnosti direktorice Edinom Fazlagić s ciljem rješavanja nekoliko aktualnih pitanja koja se odnose na funkcioniranje ove televizijske kuće. Sastanku su prisustvovali i sekretar resornog ministarstva Indira Šulović, pomoćnik za upravu Hasan Zemanić i šef odjela za pravna pitanja Zlatan Karović.

Ministar Nenadić je na sastanku zatražio ubrzanje procedure izbora izvršnog direktora za opće pravne i finansijske poslove, koja se tiče preuzimanja obaveza vršiteljice dužnosti u punom kapacitetu. Napomenuo je i kako je u ovom času najvažnije završiti deponovanje potpisa i imenovanja ovlaštenih potpisnika, te zamolio predstavnike Nadzornog odbora i druge odgovorne da o ovim pitanjima vode računa a, ukoliko im je potrebna pomoć ministra, on im uvijek stoji na raspologanju.

Zatražio je i od predstavnika TVSA da, nakon imenovanja odgovornog potpisnika, odmah dostave izvještaj o poslovanju ove kuće za 2017. godinu, kako bi bio proslijeđen Vladi i Skupštini na razmatranje.

Posebno je skrenuo pažnju na zastupničko pitanje i inicijativu koje se odnose na djelokrug rada TVSA, s posebnim akcentom na ono koje se tiče osiguranja tumača znakovnog jezika na čemu je ministar od svog dolaska insistirao i za što je imao punu podršku Vlade KS.

Zastupnička inicijativa se odnoslila na prijenos sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, tačnije da televizijski prijenos traje koliko i zasjedanje, a ne da se prekida u popodnevnim satima.

Na sastanku ministar Nenadić je predložio da se osigura kontinuirani prijenos sjednice kada je god to moguće, uz tumača jezika, koji bi u pauzama zasjedanja, ukoliko to nije moguće osigurati tokom trajanja cijele sjednice, pravio kratak pregled skupštinskog zasjedanja.

Predstavnici TVSA najavili su suradnju sa Ministarstvom pravde i uprave KS, a jedan od prvih koraka je preuzimanje funkcije vršiteljice dužnosti direktorice u punom kapacitetu, jer su brojna pitanja vezana za imenovanje potpisnika, koji je zadužen za potpisivanje plata, važnih dokumenata, izvještaja prema Vladi i Skupštini KS i sl.