Ministar Nenadić: Potvrđena odlična suradnja Ministarstva pravde i uprave i nevladinog sektora u Kantonu Sarajevo

Na inicijativu ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića održan je sastanak s predstavnicima nevladinog sektora koji su se interesirali i pratili rad resornog ministarstava u prethodnom periodu. Sastanku su se odazvali predstavnici Centra za istraživačko novinarstvo, Centara civilinih inicijativa i Istinomjera.

Ministar Nenadić obavijestio je učesnike kako je veoma zahvalan predstavnicima civilnog sektora što su u prethodne dvije i po godine pratili rad Ministarstva pravde i uprave i na svaki način davali pozitivne smjernice, ali i kritikovali, što je u značajnoj mjeri korigiralo rad Ministarstva i skretalo pažnju ministra na interese građana i civilnog sektora vezano za programske zadaće i druge redovne aktivnosti ovog ministarstva.

Na početku sastanka prisutni predstavnici nevladinog sektora iskazali su duboko poštovanje i zahvalnost za jedan kuriozitet u radu javne institucije, a što i ovim sastankom Ministarstvo pravde i uprave potvrđuje. Očigledno da je Ministarstvo procijenilo važnost rada civilnog sektora u društvu u donošenju odluka u javnom sektoru što je od strane sve tri nevladine organizacije ocijenjeno izuzetnim i neobičnim u današnjem vremenu.

“U dvije i po godine svog dosadašnjeg mandata predložio sam Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo 19 zakona i svi su doneseni jednoglasno, a nitko nije bio suzdržan. To je ocijenjeno kao kurioziet u Kantonu Sarajevo ali i u čitavoj Bosni i Hercegovini na bilo kojem nivou vlasti u zadnjih dvadeset i pet godina”, naglasio je ministar Nenadić.

Dodao je i kako je uvijek vodio računa o “komunikaciji” s javnosti, što dokazuje i činjenica da je za ove dvije i po godine objavljena 371 informacija na službenoj web stranici Ministarstva pravde i uprave. Time je, po njegovim riječima, praktično o svakoj važnijoj aktivnost ovog ministarstva informirana javnost, što je ocijenjeno posebno pozitivnim.

Predstavnici Ministarstva obavijestili su i o ostvarenim rezultatima u oblasti pravosuđa, tačnije o smanjenju broja predmeta na Općinskom i Kantonalnom sudu što direktno donosi unapređenju pravosuđa u Kantonu Sarajevo, ali i o podizanju važnosti i uloge Pravobranilaštva KS čime je u značajnoj mjeri podignut nivo zaštite kantonalne državne imovine.

Ministar Nenadić je govorio o besplatnoj pravnoj pomoći i unapređenju ovog instituta, a vezano za rad pravosuđa upoznao je učesnike sastanka da se na godišnjem nivou oko 40 miliona KM izdvaja za funkcioniranje pravosuđa, te da u tom resoru radi oko 800 uposlenika.

“Jedan od prvih zakona koji je predložen i jednoglasno usvojen bio je Zakon o državnoj službi koji danas prepisiju drugi kantoni u FBiH, jer je pokazao izuzetne rezultate u toku svoje primjene. Nije idealan, ali je oko dvadeset podzakonskih akata koji su naknadno doneseni u značajnoj mjeri unaprijedilo funkcioniranje namještenika i državnih službenika”, pojasnio je ministar Nenadić.

Ovom prilikom, rekao je i kako je unaprijeđena suradnja s notarima i advokatima, kao i njihovim komorama, te je obavijestio da su u resoru državnih službenika i namještenika usaglašena dva kolektivna ugovora, od kojih je jedan već potpisan, dok je Vlada usvojila i imenovala premijera za potpisivanje drugog, što će se desiti vrlo brzo.

Na sastanku je bilo riječ o primjeni instituta rad za opće dobro na slobodi i primjeni posebne odgojne mjere za maloljetnike što daje značajne uštede u Budžetu KS.

U Kantonu Sarajevo trenutno radi 2.321 udruženje građana i to je u nadležnosti resornog ministarstva. Sagledane su i aktivnosti koje provodi upravni inspektorat gdje nema predmeta koja čekaju na rješavanje. U ovom resoru funkcionira i TVSA, te je ministar Nenadić ukazao i na glavne probleme funkcioniranja ovog javnog preduzeća.

Predstavnici nevladinog sektora zahvalili su se ministru na organizaciji sastanka i njegovom transparentnom radu, kao i na davanju mogućnosti za eventualne kritike.

Istinomjer provodi aktivnosti praćenja dosljednosti i realizacije izjava javnih dužnosnika te su potcrtali kako je ministar Nenadić jedan od rijetkih dužnosnika čija su polja za ispunjena obećanja obojena zelenim, što jasno ukazuje da nije bilo skrivene agende i nerealnih obećanja.

Također su se zahvalili što su učestvovali na izradi Zakona o državnoj službi i lokalnoj samoupravi, te na odličnoj komunikaciji koju je Ministarstvo delegiralo kao odličan primjer u suradnji s Gradom, općinama, nevladinim sektorom i drugim zainteresovanim za ovo važno pitanje.

Interesirali su se i za angažiranje savjetnika u općinskim i gradskim strukturama, te im je ministar Nenadić obrazložio da prema Zakonu o državnoj službi ne postoje rješenja kojima se oni mogu angažirati i da su se tim povodom izjasnili iz upravnog inpektorata. Potrebno je vidjeti na osnovu čega se to radilo.

Na kraju sastanka ministar je najavio nastavak zajedničke suradnje s nevladinim sektorom te potcrtao kako će im uvijek biti na raspolaganju.