Ministar Nenadić i predstavnici CIK-a: Razgovarano o mogućnostima propisivanja amandmana pri neposrednom izboru gradonačelnika Sarajeva

Povodom donošenja amandmana na Ustav Kantona Sarajevo ministar pravde i uprave Mario Nenadić održao je jučer konsultacijski sastanak sa predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK). Na sastanku se razgovaralo o izbornim procesima, kao i o mogućnostima propisivanja amandmana pri neposrednom izboru gradonačelnika Sarajeva.

Ovim povodom, predstavnici CIK-a upoznali su ministra Nenadića sa svojim stavovima te mu dali više nego korisne savjete za pripremu amandmana, koji će se krajem ove sedmice naći na dnevnom redu sjednice Vlade, a 26. jula pred skupštinskim zastupnicima.

Ministar Nenadić je upoznao članove CIK-a i sa detaljima Javne rasprave koja je vođena povodom donošenja amandmana na Ustav KS.

Na sastanku je bilo riječi i o poštivanju presude Sejdić – Finci, koju je Kanton Sarajevo prvi implementirao, ali ju je, po riječima ministra, potrebno sprovesti do kraja.

Predstavnici CIK-a pohvalili su način rada Ministarstva pravde i uprave, te se složili s ministrom kako je nepohodno osigurati bolju komunikaciju na nivou Federacije i Bosne i Hercegovine.