Ministar Mario Nenadić u posjeti Tužilaštvu KS: Odlučni smo u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminala

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa saradnicima posjetio je danas Kantonalno tužilaštvo KS. Razgovarao je sa glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić koja ga je upoznala s radom i stanjem u ovoj pravosudnoj instituciji. Kako je kazala Burzić, Tužilaštvo je odlučno u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminala zašto će biti potrebna i dalja podrška kantonalne izvršne i zakonodovne vlasti, a koju je ministar Nenadić i obećao. U tom smislu, tužiteljica Burzić  je istakla potrebu za upošljavanjem 10 novih tužilaca.

„Iako smo početkom godine dobili 10 tužilaca, uzmemo li u obzir činjenicu da ih je pet preuzelo dužnost u Tužilaštvu BiH, kao i da ih je dvoje otišlo u penziju, onda je jasno da i dalje nedostaje sedam tužilaca od tih 10 za koja smo dobili sredstva iz Budžeta KS, a kako bi rad ove pravosudne institucije bio znatno bolji u borbi protiv korupcije i privrednog kriminala, prije svega“, objasnila je glavna kantonalna tužiteljica. 

„Ako želimo rezultate Kantonalnog tužilaštva, morat ćemo i ulagati u njega“, istakao je ministar Nenadić. Dodao je da ova institucija u ovom Ministarstvu ima saveznika i maksimalnu podršku.

„Moj prioritet je jačanje rada Tužilaštva i sudova. Rezultati rada ovog Tužilaštva ozbiljno su prepoznati u javnosti. Ohrabruje to što radite. I u budućnosti ćemo imati isti cilj i siguran sam da to možemo postići. Vaše zahtjeve za dodatnim upošljavanjem skupa s potrebama sudova delegirat ćemo Vladi KS“, potcrtao je ministar Nenadić.

Ministar i glavna kantonalna tužiteljica složili su se da treba raditi na unapređenju i osiguranju neophodnih resursa kako bi sudovi pratili aktivnosti ovog Tužilaštva.

Tužiteljica Burzić je naglasila da se Tužilaštvo ne oslanja samo na krivične prijave, već osluškuje i aktivno prati stanje u društvu, te reagira u skladu s potrebama. Ministar pravde i uprave je nakon sastanka obišao i prostorije Tužilaštva KS.