Ministar Mario Nenadić u posjeti Sindikatu državne službe: Zajedno raditi na poboljšanju radno-pravnog statusa državnih službenika i namještenika u KS

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sa saradnicima posjetio je danas Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tom prilikom, otvoreno je razgovarao sa predstavnicima ovog sindikata i njihovim predsjednikom Salihom Krušćicom koji su ga upoznali sa svojim jednoglasnim stavom o diskriminirajućem statusu državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

„Sindikat insistira na razgovorima i očekuje nastavak rada pregovaračkih timova Sindikata i Vlade što prije, sve s ciljem nastavka socijalnog dijaloga, radi rješavanja mnogih otvorenih statusnih pitanja našeg članstva“, naglasio je predsjednik Kruščica.

Članica Upravnog odbora ovog sindikat Višnja Ljubijankić iskazala je svoj strah zbog činjenice da Vlada možda planira donositi ključnu legislativu, bez obaveznog socijalnog dijaloga sa sindikatima.

„Ova Vlada je poduzela dosta dobrih poteza, ali se status državnih službenika nije ni za promil promijenio i popravio od trenutka njenog imenovanja, bez obzira na prvobitno izrečena razumijevanja i obećanja“, istakla je Ljubijankić i dodala kako državna služba jedina ima izrađenu legislativu u skladu s kojom državni službenici i namještenici s pravom traže da imaju, u najmanju ruku, ravnopravan status sa članstvom ostalih sindikalnih organizacija u KS.

Predstavnici ovog sindikata su iskazali očekivanja od novoimenovanog ministra Nenadića vezana za promjenu odnosa prema državnim službenicima i namještenicima, pa time i prema ovom sindikatu.

 „Ovom prilikom iskazujem svoje duboko poštovanje i razumijevanje prema vama kao legitimnim predstavnicima državnih službenika, svjestan značaja i uloge državnih službenika u ovom našem komplikovanom državnom aparatu“, kazao je na kraju sastanka ministar Nenadić te nagovijestio da će zajedno sa predstavnicima ovog sindikata unaprijediti aktivnosti koje će za krajnji cilj imati poboljšanje radno-pravnog statusa državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo.

Zajednička ocjena svih aktera današnjeg sastanka je da je što prije neophodno organizirati još jedan stručni dijalog vezan za izradu Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.