ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O LATINSKOM NOTARIJATU

 

Pomoćnik ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Irena Zima prisustvovala je juče Međunarodnoj konferenciji o latinskom notarijatu pod nazivom "Pravna sigurnost – uslov i cilj EU integracija Bosne i Hercegovine", održane u organizaciji Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Notarske komore Republike Srpske, te Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kao partnera, s ciljem prezentiranja pozitivnih efekata latinskog notarijata u Bosni i Hercegovini i zemljama Evropske unije.

Nakon nepunih deset godina djelovanja notarijata na području Bosne i Hercegovine, od maja 2007. godine, Konferencija je bila prilika da se istaknu svi pozitivni efekti rada ove javne službe, kroz značajan doprinos podizanju nivoa pravne sigurnosti i rasterećenju pravosuđa (u izvršnom postupku, postupku osnivanja privrednih društava, prometu nekretninama, odnedavno i u ostavinskom postupku), kao i značajni finansijski efekti rada notara kroz rasterećenje budžeta sa jedne strane, te milionske godišnje prihode budžeta u BiH iz PDV-a.

Pored toga, notari su imali aktivnu ulogu u svim fazama reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini, te će u tom smislu i nastaviti djelovati u pravcu ispunjenja uvjeta koji su obaveza BiH u okviru Strukturiranog dijaloga. Takođe, istaknuto je, pravna sigurnost i rast pravosuđa uslov su za pristupanje Evropskoj uniji i od presudnog su uticaja na investicije i privredni razvoj zemlje.