Održan sastanak sa Samostalnim sindikatom kantonalnih državnih službenika i namještenika

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo, Mario Nenadić, sa saradnicima – Hasanom Zemanićem pomoćnikom ministra i Faridom Cikotić i Zlatanom Karovićem, stručnim savjetnicima, primio je delegaciju Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika koje je predvodio Elvir Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika .

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima od interesa za zaposlenike u sudovima, njihovim statusnim pitanjima, zatim o početku pregovora u vezi granskih kolektivnih ugovora i posebno oko stava ministarstva u vezi Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.

Ministar je obavijestio Sindikat o pitanjima registracije i reprezentativnosti sindikata, kao i početku pregovora o granskom kolektivnom ugovoru za oblast državne službe, što je najavljeno za petak 10.6.2016.godine.

Vezano za nacrt Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo,predstavnici ministarstva su obavijestili Sindikat da je u Ministarstvu zaprimljen veći broj sugestija na Nacrt Zakona i da će Ministarstvo posvetiti veliku pažnju pristiglim sugestijama i nakon sagledavanja istih, nastaviti rad s ciljem utvrđivanja Prijedloga Zakona i njegovog usvajanja prije sezone godišnjih odmora.

Ministar je obečao posvečen rad na rješavanju nerješenih pitanja predstavnika Sindikata i uske konsultacije s tim ciljem.